proszę o rozwiązanie
Michał: z cyfr 1,2,3,.....9 losujemy bez zwracania trzy cyfry tworząc liczbę trzycyfrową w kolejności
losowania Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4 jezeli wiadomo ze
| | 37 | |
otrzymana liczba jest większa od 125 wynik to |
| |
| | 167 | |
14 sty 21:39
daras: a wpisałes w wyszukiwarkę?
14 sty 21:42
Mila:
1) oblicz ile mozesz utworzyc liczb większych od 125 . (501)
2) oblicz ile wśród nich podzielnych przez 4 ( dwucyfrowa końcówka ma sie dzielić przez 4,)
(chyba 111)
14 sty 22:27
Michał: ale jak zapisać 111
17 sty 22:38
Mila:
Nie odpowiadasz od razu, kartkę z rozwiązaniem wyrzuciłam.
Nie trzeba zapisywać 111, tylko obliczyć, ile jest liczb podzielnych przez 4 i większych od
125.
Obliczyłeś , że większych od 125 jest 501?
17 sty 23:07
Michał: ale z tym mam problem bo nie wiem jak to zapisa zacząłem je wypisywac ale jest tego dużo
17 sty 23:33
Mila:
Liczby dwucyfrowe o różnych cyfrach i bez zera i podzielne przez 4:
A={12,16,24,28,32,36,48,52,56,64,68,72,76,84,92,96}
|A|=16
Teraz kombinuj
Gdy cyfra setek jest równa 1 to odliczasz 2 liczby w których wystepuje 1 (12,16,) i jeszcze 24
bo 124<125)
Zostaje 13 itd.
Próbuj to policzyć, jak odezwiesz się znowu za kilka dni, to trzeci raz nie będę na nowo
liczyc.
17 sty 23:35
Mila:
Które zacząłeś wypisywać? Liczby większe od 125 ? Nie trzeba, można inaczej policzyc.
17 sty 23:38
Michał: przeprasza Cię bardzo że do tego wróciłem myślę że sobie teraz dam radę wielkie dzięki
17 sty 23:43
Mila:
Ile jest liczb o różnych cyfrach większych od 125.
Podzielimy liczby na kilka kategorii:
1) cyfra setek 1:
126,127,128,129 − 4 liczby
2) cyfra setek 1:
13X,14X,15X,16X,17X,18X,19X
w kazdym przypadku cyfre jedności możemy ustawić na 7 sposobów, to mamy:
7*7=49 liczb
3) cyfra setek 2,3,4,5,6,7,8,9
2XX − w tym i w każdym pozostałym przypadku
cyfra dziesiątek na 8 sposobów, cyfra jedności na 7 ⇔
8*(8*7)=448 liczb
Razem
448+49+4=501
==============
17 sty 23:49
Michał: dziękuję bardzo dalej obliczyłem
| | 111 | | 37 | |
liczb podzielnych przez 4 jest 111 P(A) = |
| = |
| |
| | 501 | | 167 | |
18 sty 14:31
Mila:
18 sty 18:37