Trygonometria
Gnom: Oblicz:
√3sinx + cosx =
√2
Wiem (przynajmniej tak sądzę), że wynik wyjdzie x=pi/12 v x=7/12pi, jednak nie wiem czy okres
będzie wynosił (−2kpi) czy (+2kpi). Jakby ktoś mógł wyjaśnić czy okres piszemy podczas
obliczeń czy dodajemy go już na samym końcu i jak z tym jest byłbym niezmiernie wdzięczny. Z
góry dziękuję
14 sty 21:37
daras: π=pi
14 sty 21:42
Bogdan:
| | √3 | | 1 | | √2 | |
Podziel dwustronnie przez 2 i skojarz |
| , |
| , |
| z wartościami (czego?) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sty 21:45
PW: Dziwnie pytasz. Okresem funkcji sinus czy cosinus jest liczba 2π. Okresem funkcji tg czy
ctg jest liczba π. Nie wiem jakiej funkcji używasz "w zastępstwie lewej strony", bo nie
widzę obliczeń.
Całkowite wielokrotności okresu dodajemy do znalezionych podstawowych rozwiązań,
mieszczących się w przedziale o długości jednego okresu "ostatecznej" funkcji.
14 sty 21:56