Kąty między niezerowymi wektorami.
Kasia: Oblicz długości boków oraz miary kątów trójkąta ABC, jeśli:
A(0,3), B(3√3,6), C(−3√3, 6)
Obliczyłam:
wektor AB=[3√3, 3]
długość AB= √27
wektor BC=[−6√3, 0]
długość BC=√108
wektor AC=[−3√3, 3]
długość AC= √27
Mam jednak spory problem z wyznaczeniem miary kątów przy użyciu iloczynu skalarnego, czy ktoś
mogłby mi wytłumaczyć krok po kroku jak te kąty obliczyć?
14 sty 21:08
5-latek:

Jesli zrobisz rysunek (lub z obliczen zauwazysz ze to jest trojkat rownoramienny
wiec tylko wystarczy obliczyc kąt przy podstawie trojkata
Reszte z wlasnosci tego trojkata
Oblicz kąt pomiedzy wektorem AB i BC
Obliczmy iloczyn sklarny ABOBC= [3
√3,3]o [−6
√3,0]= 3
√3*(−6
√3+3*0= −54
dlugosc AB=
√27= 3
√3
BC=
√108=
√4*27=6
√3
| | −54 | |
cos Kąta ABC= U{−54}{3√3*6√3= |
| =−1 = skopane rachunki |
| | 54 | |
Sprawdz wspolrzedne wektorow zwlaszca wewktora BC
14 sty 21:29
Kasia: tak, długości AB=AC=6
jeszcze raz oblicze
14 sty 21:34
Kasia: cos kąta ABC=(3
√3) * (−6
√3) + 3*0 = −54
długości:
AB=6
BC=6
√3
| | −54 | | √3 | |
kąt ABC= |
| = − |
| |
| | 36√3 | | 2 | |
dobrze?
14 sty 21:46
5-latek:

Przepraszam ja zrobilem blad gdyz mialo by pomiedzy wektorami BCi BA
wektor BA[−3
√3 −3]
BAoBC= [−3
√3 −3]o[−6
√3,0] = 54 +0=54
Jesszcze raz Cie przepraszamale pomylilem sie wektorami
oblicz jeszce te dlugosci i policzymy kąt
Ja zrobilem jak na rysunku nr 1 a ma byc jak na rysunku nr 2
14 sty 21:54
5-latek: Kasiu kat widac ze przy posdtawie jest ostry aTobie wyszedl cosinus ujemny (wiec zle
14 sty 21:58
Kasia: wektor BC=[−6
√3, 0]
wektor BA=[−3
√3, −3]
BAoBC=54
| | 54 | | √3 | |
cosα = |
| = |
| = 30 stopni |
| | 36√3 | | 2 | |
jest równoramienny więc cosβ =30
a cosγ= 120
teraz wszystko sie zgadza, dzięki wielkie za pomoc
14 sty 22:06
5-latek: | | BAoBC | | 54 | | 54 | |
cos kąta = |
| = |
| = |
| |
| | |BA|*|BC| | | 6*6√3 | | 36√3 | |
Powiem tak −nie wyjdzie to ladny do policzenia cos kąta Teraz tak nie wiem jak was uczyli czy
zostawiac taki wynik ale to bedzie cos kąta nie kąt
ALe jesli chcesz w przylizeniu to bedzie kąt oklo 29 stopni
Albo zostawisz tak jak w ulamku
14 sty 22:11
5-latek: No super
14 sty 22:13