matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże, podpowie ktoś jak zacząć?
patryk:
lim przy x−>do −4
x
2
+6x+8
x
2
+7x+12
14 sty 21:06
irena_1:
x
2
+6x+8
(x+4)(x+2)
x+2
=
=
x
2
+7x+12
(x+4)(x+3)
x+3
x
2
+6x+8
x+2
−2
lim
x→−4
=lim
x→−4
=
=2
x
2
+7x+12
x+3
−1
15 sty 08:44