matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji złożonej.
Pearlita:
f(x)= lntg
2
x f'(x)= 1/tg
2
x * 2tgx * 1/cos
2
x Skąd wzięło się 1/cos
2
x? Funkcją wewnętrzną jest tg
2
x więc skąd ten 3 człon?
14 sty 21:03
Janek191:
Mamy złożenie 3 funkcji :
1
( tg x) ' =
cos
2
x
14 sty 23:06