Oblicz średnie prędkości pociągów.
Christian: Dział wyrażenia wymierne.
Długość pewnej linii kolejowej jest równa 318km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę trasę o 3h
szybciej niż osobowy. Prędkość ekspresu jest o 53km/h większa od prędkości pociągu osobowego.
Oblicz średnie prędkości obu pociągów na tej trasie.
14 sty 20:43
irena_1:
x− prędkość osobowego (km/h)
x+53 − prędkość ekspresowego (km/h)
y− czas jazdy osobowego (h)
y−3 − czas jazdy ekspresowego (h)
15 sty 08:53
WymaChuj: x=318y
(x+53)(y−3)=318
(318y+53)(y−3)=318
318 − 954y + 53y − 159 = 318
53y − 159 − 954y |y
53y2 − 159y − 954 = 0
√delty = 477
y1=159−4772*53=−3
y2=159+4772*53=6
czas jazdy osobowego to 6 godzin, a ekspresowego to 3 godziny
średnie prędkości to 53 km/h i 106 km/h
www.wymachuj.wordpress.com
15 sty 09:43