wielomiany i fukncje wymierne
Natal!a: Dane są wielomiany W(x)=(x2−5)2, G(x)=ax4+bx3+cx2+dx+e.
a) Podaj wspólczynniki a, b, c, d, e tak aby wielomiany W(x) i G(x) były równe.
b) Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x).
c) Podaj warunek, jaki muszą spełniać współczynniki a, b, c, d, e , aby G(1)=G(−1).
Nie cierpię funkcji! Czy ktoś może mi to zad. rozwiązać?
21 lis 23:10
Łukasz: a)rozpisujesz funkcję W(x)=x4−10x2+25
aby funkcje były równe współczynniki też muszą być równe
więc a=1, b=0, c=−10, d=0,e =25
21 lis 23:16
Łukasz: b)
(x2−5)2=0
x2−5=0
x2=5
x=±√5
21 lis 23:19
Łukasz: c)
G(1)=G(−1)
a+b+c+d+e=a−b+c−d+e
b+d=−b−d
2b=−2d
b=−d⇒to jest ten warunek
21 lis 23:24
Natal!a: a) dlaczego c=−10 i e=25? Myślałabym raczej, że b=−10 i c=25...
c) co to za warunek?
21 lis 23:24
Natal!a: a−b+c−d+e <−− skąd wiadomo, że G(−1) to akurat tyle?
21 lis 23:27
Łukasz: a) dlaczego c=−10 i e=25? Myślałabym raczej, że b=−10 i c=25...
odp. jak rozpisałem wielomian W(x)=x4−0*x3−10x2+0*x+25 (jak jeszcze masz wątpliwości to
pytaj)
a−b+c−d+e <−− skąd wiadomo, że G(−1) to akurat tyle?
odp. bo za x wstawiamy −1 czyli mamy G(x)=a*(−1)4+b*(−1)3+c*(−1)2+d*(−1)+e
a i żeby G(1)=G(−1) to b musi się równać −d
21 lis 23:39
Natal!a: W porządku, dzięki.
21 lis 23:43