proszę o rozwiązanie
Michał: Dany wielomian w(x) = x3 + ax2 + bx +2a +14b Suma wszystkich jego współczynników
jest równa 4 ,a reszta z dzielenia przez x+2 wynosi −20 wyznacz pierwiastki tego wielomianu
w(−2) = (−2)3 + (−2)2a − 2b +2a +14b = 4a + 12b − 8
nie wiem
14 sty 20:20
5-latek: Suma wszystkich wspolczynnikow wielomianu liczmy W(1)
czyli W(1)=4
W(−2)=−20 czyli to co policzyles 4a+12b−8=−20
Teraz policz W(1) i masz uklad rownan do rozwaizania
z ktorego wyliczysz ai b
Majac aib piszesz wielomian i liczysz pierwiastki
Sprawdz to W(−2) czy dobrze bo ja nie sprawdzalem
14 sty 20:28
Michał: dziękuję za wskazówkę
W(−2) = 6a +12b = − 12
W (1) = 3a +15b = 3 po rozwiazaniu układu równań a = − 4 b = 1
w(x) = x3 −4x2 +x +6 = (x+1) ( x −2 )( x − 3) = 0
czyli x1 = −1 x2 = 2 x3 = 3
ale nie wie skąd wiesz że W(1) = 4 chodzi mi o 1
14 sty 21:02
zyd: jeżeli w wielomianie wstawisz za x jedynkę to zostaną Ci same współczynniki....
14 sty 21:21
Michał: dziękuję już wiem
14 sty 21:33