Trygonometria
Kingaa: Jak zabrać się za ten przykład? Probuje podstawiać pod różne wzory ale nie wychodzi
cos(π/8)*cosx−sin(π/8)*sinx=√3/2
14 sty 20:18
5-latek: Nie wiem czy to pomoze ale
| | pi | |
cos( |
| )=√2+√2/ 2 (podzielone przez 2 |
| | 8 | |
| | pi | |
sin( |
| )= √2−√2 / 2 (tak saamo podzielone przez2 |
| | 8 | |
14 sty 20:46
Kingaa: ani nie rozumiem skąd to się wzięło ani tym bardziej co z tym zrobic
14 sty 20:50
5-latek: sa to wzory na sin i cos 22,5 stopnia
14 sty 20:54
PW: No to może znajdź wzór, w którym jest
... = cosαcosβ−sinαsinβ
14 sty 20:55
5-latek: Witam
PW 
Chcialem Cie zapytac czy juz jestes po tej operacji na oko co miales miec w listopadzie ?
Mnie w tym czasie nie bylo w domu (bylem w szpitalu
14 sty 20:59
Mila:
Wzór :
cos(α+β)= cosαcosβ−sinαsinβ
Skorzystamy:
| | √3 | |
cos(π/8)*cosx−sin(π/8)*sinx= |
| ⇔ |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| =− |
| +2kπ |
| | 8 | | 6 | | 8 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x= |
| − |
| +2kπ lub x=− |
| − |
| +2kπ |
| | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | |
Dokończ
14 sty 21:07
PW: Zauważyłem, że też Cię nie było długo.
Oczy zoperowane, zabieg się udał, pacjent widzi coraz gorzej.
Życzę zdrowia, bo w naszym wieku już nic innego się nie liczy.
14 sty 21:09
5-latek: Dziękuję i Tobie również życzę
14 sty 21:10
Kingaa: ok, dziekuje
14 sty 21:15