MATURA PR 2015
Tomek: Parabola o równaniu y = x2 + bx + c jest styczna do prostej o równaniu y = x w punkcie P =
(1,2014). Wyznacz współczynniki b i c.
14 sty 20:14
irena_1:
y=x2+bx+c
y=x
P=(1; 2014)
y'=2x+b
y'(1)=1 i y(1)=2014
2+b=1
b=−1
y=x2−x+c
2014=12−1+c
c=2014
y=x2−x+2014
15 sty 10:54
ite:
Parabola o znalezionym równaniu y = x2−x+2014 ma być styczna do prostej o równaniu y=x w
punkcie P=(1,2014).
Czyli punkt P ma należeć i do paraboli i do prostej y=x. Do prostej nie należy: 2014≠1 . Czy to
zadanie ma sens?
Jest to zadanie z próbnej matury N.Ery. Przepisane prawidłowo, dalsza treść:
Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności liczby |bc|
odpowiedź 014
21 lut 10:12