wydajność
tomek: 1. Urzaιdzenie I wykonuje pewnaι praceι w ciaιgu 20 godzin, a urzaιdzenie II w ciaιgu 30
godzin. W jakim czasie wykonajaι teι praceι oba urzaιdzenia pracujaιc jednocze´snie?
14 sty 20:07
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
W ciągu 1 godziny I urządzenie wykona |
| całości, a II wykona |
| całości |
| | 20 | | 30 | |
Pracując równocześnie w ciągu godziny wykonają
| 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| całości |
| 20 | | 30 | | 60 | | 12 | |
Odp:
Potrzebują 12 godzin na wykonanie pracy
15 sty 10:56
pigor: ..., powyżej piękne rozwiązanie arytmetyczne, a
rozwiązanie ...

algebraiczne może być np. takie :
niech 0<
x=? − szukany czas, to warunki zadania można
opisać prostym równaniem wymiernym
120+
130=
1x ⇔
⇔
560=
1x ⇔
112=
1x ⇔
x=12 (h). ...
15 sty 11:56