Podprzestrzenie liniowe
Karolina: Sprawdz czy podzbiory
A={(a+b,a−b,a,b); a,b∊ℛ}
B={(x1,x2,x3,x4); x1+x2=1+x3+x4}
są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni liniowej ℛ4
Nie nie wiem się nawet za to zabrać. bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
Proszę
14 sty 20:04
Karolina: pomożecie?
14 sty 20:19
Karolina: nikt?
14 sty 21:10
PW: To śmiertelnie nudne, trzeba rozłożyć zeszyt z definicją przestrzeni liniowej i sprawdzić po
kolei wszystkie wymagania. Podprzestrzeń też musi być przestrzenią liniową.
1. dla A
Niech
w1 = (a1+b1, a1 − b1, a1, b1),
w2 = (a2+b2, a2 − b2, a2, b2),
w1 = (a3+b3, a3 − b3, a3, b3),
sprawdzamy łączność, czyli warunek w1+(w2+w3) = (w1+w2)+w3.
Liczymy cierpliwie obie strony i sprawdzamy − są równe, czy nie.
I tak dalej, wszystkie warunki definicji.
14 sty 21:18
PW: Korekta w 4. wierszu od dołu:
w3 = ...
14 sty 21:20
Karolina: Warunki znam, ale za bardzo nie umiem tego wykorzystać w praktyce.
1o bierzemy dwa wektory α,β∊A i sprawdzamy α+β∊A
2o bierzemy t∊ℛ i sprawdzamy tα∊A
Ale nie wiem jak to zastosować do różnych przykładów. Proszę o pomoc
14 sty 21:33
PW: Spojrzeć na to tak: elementy A są wektorami, w których:
− trzecia i czwarta współrzędna to dowolne liczby,
− pierwsza współrzędna to suma tych liczb,
− druga współrzędna to różnica tych liczb.
Chcesz sprawdzić, czy w1 + w2 należy do A − dodaj je i zobacz, czy spełnione są trzy wyżej
wymienione warunki definiujące A.
14 sty 21:40
Gray: Jedną z fundamentalnych własności każdej podprzestrzeni liniowej jest to, że musi zawierać
wektor zerowy (z przestrzeni, której ma być podprzestrzenią). W przykładzie B jest to
(0,0,0,0), które do B nie należy. To oznacza, że B nie jest podprzestrzenią. Przypadek A
musisz sprawdzić tak jak napisałaś o 21:33 (dokładając trzeci warunek: 0∊A).
15 sty 08:22