mam już rozwiązanie lecz nie jestem go pewien
zico: podaj wzór funkcji,której wykres otrzymamy przekształcając wykres funkcji f w przesunięciu
równoległym o wektor u =[−2,3] y = −x2 + 2x
21 lis 22:56
Basia: Pomagam
21 lis 23:20
Basia:
Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przesuwamy o wektor u=[p;q] otrzymujemy wykres funcji
y=f(x−p)+q
U Ciebie y=f(x) = −x2+2x p=−2 q=3
Stąd
y = f(x+2)+3 = −(x+2)2+2(x+2)+3 =
−(x2+4x+4)+2x+4+3 = −x2−4x−4+2x+7 = −x2−2x+3
21 lis 23:23
zico: DZIĘKI BASIU PIĘKNE!
22 lis 01:16
dosiula: jezeli wykres funkcji f(x) =√x przesuwamy o wektor[2, −1] to otrzymamy wykres funkcji?
20 paź 18:10
bezendu:
f(x)=√x−2−1
20 paź 18:12