macierze
halo halo: znajdz wektory wlasne macierzy:
|−5 −2|
|1 − 7|
licze wyznacznik dla:
det |−5−λ −2|=λ
2+12λ+37
|1 −7−λ|
Δ=48
√Δ=4
√3
λ
1=6−2
√3
λ
2=6+2
√3
obliczam wektor wlasny dla λ
1:
|−11−2
√3 −2| * |m| = |0|
|1 −13+2
√3| |n| |0|
| ⎧ | (−11−2√3)m−2n=0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | m+(−13+2√3)n=0 | |
i tu sie zatrzymuje niestety

prosze o pomoc
14 sty 19:50
Eve: wyznacz m=α z drugiego równania i podstaw do pierwszego, wtedy twoje wektory będa miały postać
[α=...., i to co wyznaczysz z 1] z zał.α≠0
14 sty 20:07
halo halo: hm... a czy moglabys mi to rozpisac?
14 sty 20:41
Gray: Jeżeli ufasz swoim przekształceniom, to możesz zapomnieć o jednym z równań które tworzą Twój
układ z godz. 19:50 (którymkolwiek, np. drugim), i rozwiązać ten, który Ci został.
Zostawiając pierwszy, otrzymujesz:
i przyjmując np. m=2 masz wektor własny dla λ
1.
To samo powtarzasz dla λ
2.
14 sty 21:05
halo halo: aaa, ok, juz rozumiem, dzieki
14 sty 21:48