Rówanie okręgu
Fredzia: 1.Napisz rówanie okręgu przechodzącego przez punkt P=(8,9) i stycznego do osi OX w punkcie
A=(6,0)
21 lis 22:42
Basia:
Jeżeli okrąg jest styczny do osi OX w p−cie A(6,0) to jego środek S(6,b)
stąd równanie okręgu będzie miało postać:
(x−6)
2+(y−b)
2 = r
2
A i P leżą na okręgu
(6−6)
2+(0−b)
2=r
2
b
2=r
2
−−−−−−−−−−−−−−−
(8−6)
2+(9−b)
2=r
2
4+(9−b)
2=r
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4+(9−b)
2=b
2
4+81−18b+b
2=b
2
85−18b=0
18b=85
b=
8518
a=6
| | 852 | |
(x−6)2+(y−8518)2= |
| |
| | 182 | |
22 lis 01:25