wykonaj działania. proszę o pomoc
Młody: (1−x−2)−1 − (1+x−2)−1=
14 sty 19:16
Eve: a to musisz zamienić na ułamki, potem wspólny mianownik
14 sty 19:17
Młody: Właśnie nie wiem jak ten wspólny mianownik zrobić
14 sty 19:19
Młody: Znaczy wiem jak zrobić tylko nie wiem, co dalej jak juz odwrócę
14 sty 19:36
Eve: iloczyn mianowników i mnożysz liczniki przez to co brakuje
14 sty 19:38
Eta:
| | 1 | | 1 | | x2−1 | | x2+1 | |
(1− |
| )−1−(1+ |
| )−1= ( |
| )−1−( |
| )−1= |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | x2 | | x2 | | x2(x2+1)−x2(x2−1) | |
= |
| − |
| = |
| = ......= |
| | x2−1 | | x2+1 | | (x2−1)(x2+1) | |
14 sty 19:51
Młody: Dziękuje, to mi ciągle wychodziło, a nie byłem pewny, bo ten wynik jakiś dziwny jest

Jeszcze raz bardzo dziękuje i Pozdrawiam
14 sty 20:17
Eta:
Nie ma "dziwnych " wyników ..... są takie, jakie wynikają z poprawnych obliczeń
14 sty 20:25
Młody: Tak wiem, ale kolega miał inny i nie wiedzieliśmy kto ma poprawny
14 sty 20:27