Witam, mam krótki szybkie pytanie
gość: witam, mam krótkie pytanie. mająć przykładową funkcję wykładniczą y=−2x+3+2 JAKA POWINNA
BYĆ KOLEJNOŚĆ PRZEKSZTAŁCEŃ z podstawowej funkcji y=2x ? żeby dobry wykres poprawny wyszedł
14 sty 18:59
Eve: najpierw przesuwasz po osi x potem po y
14 sty 19:11
PW: Gdybyś miał obliczyć wartość takiej funkcji dla argumentu x, to:
1. obliczyłbyś x+3
2. podniósłbyś 2 do potęgi (x+3)
3. pomnożyłbyś wynik przez −1
4. dodałbyś 2.
W takiej też kolejności należy dokonywać przekształceń:
1. i 2. przesunąć wykres funkcji h(x) = 2x o wektor [−3,0]
3. dokonać symetrii o osi OX wykresu z punktu 2. (zmienia wartości funkcji na przeciwne, co
oznacza mnożenie wartości przez −1)
4. wykres uzyskany w punkcie 3. przesunąć o wektor [0, 2].
14 sty 19:23