prawdopodobieństwo
ola: Z talii 24 kart (asy, króle, damy, walety, dziesiątki, dziewiątki) losujemy 5 kart. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) otrzymaliśmy jedną trójkę (figur lub dziesiątek lub dziewiątek) i jedną parę (figur lub
dziesiątek lub dziewiątek)
b) otrzymaliśmy dwie różne pary (np. dama, dama, dziesiątka, dziesiątka, król).
Bardzo proszę o pomoc...
14 sty 18:42
ola: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Poprawne odpowiedzi to a) 30/1771; b)
360/1771
14 sty 19:04
ola: Ponawiam prośbę...
14 sty 19:31
Mila:
Losujemy 5 kart:
a) A− wylosowano trójkę i parę.
Masz 6 kategorii w kartach:
9,10,W,D,K,A
W każdej kategorii 4 karty.
Losujemy 5 kart:
Wybór kategorii i z niej 3 karty.
Następnie wybór jednej kategorii z 5 pozostałych i wybór 2 kart z tej kategorii.
W ten sposób wylosujemy np. układ (A♠,A♥,A♦,9♣,9♦)
| | 24*5*6 | | 30 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 4*21*22*23 | | 1771 | |
14 sty 20:30
ola: Dziękuję bardzo

czy mogę prosić o wskazówki dotyczące drugiego przykładu? Wychodzi mi
prawdopodobieństwo 2 razy większe... 6*6*5*6*16...
14 sty 21:20
ola: wybór kategorii*wybór dwóch kart z tej kategorii*wybór drugiej kategorii*wybór dwóch kart z tej
kategorii*wybór jednej spośród pozostałych 16 kart... co robię źle?
14 sty 21:22
Mila:
Za chwilę.
14 sty 21:23
ola:
14 sty 21:24
daras: ludzie

grajcie w karty

a nie w Doomy czy pasjanse to będziecie mieli te prawdopodobieństwa
we krwi
14 sty 21:46
Mila:
Olu, myślę.
podzielone przez dwa , bo kolejność par nie jest istotna. (?)
14 sty 22:15
daras: para za parą..
14 sty 22:22
hmm: Odkopię stary temat, ale czuję potrzebę.
Dlaczego w podpunkcie b) jest 4*4i dlaczego dzielimy przez dwa? przez tę nieistotność
kolejności par? Nie mogę tego zrozumieć
18 lut 15:42
PW: | | | |
Z 6 różnych elementów ze zbioru {A, K, D, W, 10, 9} wybieramy dwa, sposobów jest | . Dla |
| | |
| | | |
każdego nich istnieją | pary o tej samej hierarchii (np. pary asów, pary dziesiątek). |
| | |
Piątą kartę dobieramy spośród 16 pozostałych o innej hierarchii. Piątki zawierającą dwie różne
pary i piątą kartę o innej hierarchii można więc utworzyć na
sposobów.
Zbiór Ω wszystkich zdarzeń elementarnych liczy
| | | | 24! | | 20·21·22·23·24 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 4·21·22·23. |
| | | 19!·5! | | 4!·5 | |
| | 5·3·6·6·16 | | 390 | |
P(B) = |
| = |
| . |
| | 4·21·22·23 | | 1771 | |
18 lut 18:56
PW: | | 360 | |
Poprawka: |
| , tak jak podała ola. |
| | 1771 | |
18 lut 18:57
hmm: dzięki, już wszystko jasne, pominąłem jeden "szczegół"
18 lut 19:09
Mila:
No i
PW wprowadził nas na drogę prawdy.
18 lut 23:09