Zbadać wzajemne położenie prostych
Michał: Zbadać wzajemne położenie prostych:
x=−t+1
y=t+3
z=−6t
i
x=2s+4
y=−s
z=2s+1
czyli:
−t+1=2s+4
t+3=−s
−6t=2s+1
i dodajemy 1 do 2 czyli:
4=s+4 ===> s=0
y=−16
ale top jest źle. Dlaczego?
14 sty 18:29
Eve: y=t+3
t+3=−s
| | 1 | |
s=0, to dlaczego y=− |
| ? |
| | 6 | |
14 sty 18:36
Mila: k
1→[−1,1,−6]
k
2→[2,−1,1] wektory kierunkowe prostych
1)
s=0
z drugiego t+3=0⇔t=−3
podstawiamy do (3)
−6*(−3)=2*0+1 sprzeczność , proste nie przecinaja się.
2)Badasz czy proste są równoległe.
| −1 | | 1 | |
| ≠ |
| proste nie są równoległe, |
| 2 | | −1 | |
proste są skośne.
14 sty 18:53