znajdź równanie prostej
Michał: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez A(2;−5;3) i prostopadłej do prostej
jak to zrobić jak to nie ma punktu wspólnego
Mila:
A(2;−5;3)
k
→=[3,−2,1] wektor kierunkowy prostej l.
1) Równanie parametryczne prostej l:
x=−5+3t
y=0−2t
z=1+t
t∊R
Punkt P leżący na prostej l ma wsp. P=(x,y,z)=(−5+3t,−2t,1+t)
Wektory kierunkowe prostych maja być prostopadłe.
AP
→⊥k
→
AP
→=[−5+3t−2,−2t+5,1+t−3]=[3t−7,−2t+5,t−2]
AP
→ok
→=0⇔3*(3t−7)−2*(−2t+5)+t−2=0
oblicz t i wsp. AP
→ − to będzie wektor kierunkowy szukanej prostej.
Dokończysz?