Prpszę o wytłumaczenie krok po kroku!
Ciastek :*: 1. Jeśli wykres funkcji f(x) = −3x − 2b. przecina oś OY w punlcie, którego rzędna jest równa 6,
to wykres funkcji g(x) = 2x + 1/3b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa:.
2. Funkcja f(x) = −3x + 1 przyjmuje wartości należące do przedziału <4;10> da wszystkich
argumentów należących do przedziału:
3. Które z równań opisuje prostą prostopadłą do prostej o równaniu y = 4x + 5?
14 sty 18:00
Eve: f(x) przecina oś OY w (6,0), podstaw do wzoru, oblicz b i napisz wzór funkcji g(x)
14 sty 18:02
Eve:
4≤f(x)≤10
licz
14 sty 18:03
Eve:
współczynniki prostych prostopadłych spełniaja warunek: a1*a2=−1
14 sty 18:04
Ciastek :*: Do wzoru f(x) podstawiam (0,6), tak? i co dalej?
14 sty 18:09
Eve: liczysz b
14 sty 18:16
Ciastek :*: i wyszlo mi b = −3 i co dalej?
14 sty 18:18
Ciastek :*: i wyszlo mi b = −3 i co dalej?
14 sty 18:18
Ciastek :*: i wyszlo mi b = −3 i co dalej?
14 sty 18:19
Eve: wstaw do g
14 sty 18:33
Ciastek :*: Ok, wstawione. I co dalej?
14 sty 18:45
5-latek: A dali to zamazali
14 sty 18:47
Eve: przeciez na osi OY wszystkie punkty wyglądaja tak: (x,0)
to wstaw 0 za y
nie było funkcji liniowych w gimnazjum?
14 sty 18:51
Ciastek :*: Tia... Tyle, że zgodnie z Twoim tłumaczeniem, to niestety wynik jest jednym, wielkim błędem.
14 sty 18:55
Eve: moim?

twoim, bo b=−9
14 sty 19:10
Eta:
Najpierw zapisz porządnie funkcję g(x)
| | 1 | | 1 | |
g(x)= 2x+ |
| ? czy g(x)= 2x+ |
| b ? |
| | 3b | | 3 | |
14 sty 19:13
anusia: A=(x,y) ,x−TO RZĘDNA, PUNKTU,y−ODCIĘTA
f(x)=ax +c . Punkt przecięcia z osią OY(oś odciętych): (0,c) ,z,osią OX: (−c/a)
Funkcja: f(x)=−3x−2b przecina oś OY w punkcie A=(0,−2b) ,A=(0, 6)
−2b=6 ,b=−3
g(x)=−2x+1/3b, g(x)=−2X−1 , punkt przecięcia z osią OY : A= (0 ,...)−WSTAW
2) f(x)=−3x+1 i y∊<4,10> Rozwiąż nierówność : −3x+1≥4 i − 3x+1≤10 Znależ sumę zbiorów dla obu
nierowności :x∊<−3 , ....>
3) f(x) jest prostopadła do h(x),gdy iloczyn współczynników kierunkowych wynosi −1, f(x)=4x+5
w tej funkcji a=4 ,4*a1=−1 ,b=b1 lub b≠b
14 sty 20:26
Ciastek :*: Dziękuję anusia
15 sty 11:18