Jak obliczyć wartości parametru m w równaniach funkcji kwadratowych?
Blankaa97: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków?
b) x2 + 2(m+1)x+9m−5=0
2.Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste dodatnie?
d) x2 −2(m−2)x+ m2 −2m−3=0
3. Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste ujemne?
b) x2 −2(m+3)x+ m2−1=0
14 sty 17:35
Eve:
a) Δ>0 i x1*x2<0
b) Δ>0 i pomyśl
c) Δ>0 i ze wzorami Viet'a kombinuj
14 sty 17:38
Blankaa97: dzieki wielkie, bardziej chodzilo mi o wytlumaczenie jak mam to zrobic. bylam nieobecna na
lekcjach kiedy bylo to tlumaczone, liczylam na to ze ktos mi tu pomoze
14 sty 17:40
Eve: w czym problem? w takim razie
14 sty 17:43
Blankaa97: w tym ze nawet nie mam pojecia jak sie za to zabrac...
14 sty 17:44
Eve: równanie kwadratowe ma 2 różne pierwiastki, jeśli Δ>0
oblicz Δ
14 sty 17:45
Blankaa97: Δ=m2−7m+6
czyli
m2−7m+6>0 ? co dalej
14 sty 17:52
Draghan: Najpierw musisz na podstawie treści wymyślić założenia. Tutaj w ("a") pytają Cię o dwa
rozwiązania rzeczywiste różnych znaków.
Więc siadasz i myślisz nad pierwiastkami równania kwadratowego. Kiedy te są dwa i kiedy są
różnych znaków

Ano wtedy, kiedy mamy Δ > 0 (wtedy mamy na pewno 2 różne pierwiastki) i x
1 * x
2 < 0, bo jeśli
x
1 jest dodatnie, a x
2 ujemne (albo na odwrót), to ich iloczyn zawsze jest ujemny. Takie
warunki Ci wystarczą, więc zabierasz się za ich liczenie i na podstawie tego wyznaczasz "m".

Pamiętaj, że Twoje współczynniki (jeśli równanie ma postać ax
2+bx+c=0) są równe a = 1, b =
2(m+1), c = 9m − 5.
14 sty 17:52
Blankaa97: rozumiem ze obliczamy miejsca zerowe i rysujemy os. po tym wiem ze m∊(−∞,1) ∪ (6,+∞)
14 sty 17:53
Blankaa97: Draghan dziękuję bardzo mniej wiecej rozumiem

!
14 sty 17:54
Eve: teraz muszą być różnych znaków, więc x1*x2<0
ze wzorów skorzystaj
14 sty 17:54
1024: αβ◯
14 sty 18:07
1024: piszcie komm
14 sty 18:07