ynz:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x-2) daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez ((x-2)(x+3)). LUDZIE! Przecie to nie może być trudne, ale jak to zrobić? Prosze o pomoc!
23 sty 10:23
sinx/n=six=6:
-3a+b=6
2a+b=1
-5a=5
a=-1, b=3
reszta z dzielenia przez (x-2)(x+3) to -x+3
23 sty 13:28
ynz:
Dzięki, a czy to można jakoś wytłumaczyć (jakieś prawo, twierdzenie)? Muszę pokazać jak to rozwiązać i dlaczego właśnie tak.
23 sty 14:58