analityczna
kyrtap: Witam czytam skoczylasa i nie rozumiem pewnej rzeczy:
Zadanie
Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P =(0,1,−3)
i jest prostopadła do wektora n→ = (−2,3,−5)
Rozwiązanie:
π : (x−0,y− 1, z+3) ◯ (−2,3,−5) = 0
π : −2x + 3y − 5z −18 = 0 (to rozumiem)
dalej .....
W równaniu parametrycznym występują dwa niewspółliniowe wektory rozpinające tę
płaszczyznę.Wektory te są prostopadłe do wektora n →. Takimi niewspółliniowymi wektorami są
np.
u→ = (3,2,0), oraz V→ = (0,5,3) i tu pytanie jak oni je znaleźli?
14 sty 17:19
kyrtap:
14 sty 17:31
kyrtap: Proszę o szybką odpowiedź
14 sty 17:41
kyrtap:
14 sty 17:48
Draghan: Jeśli bym wiedział, o czym piszesz, na pewno bym Ci pomógł.
14 sty 17:55
kyrtap: nie zrozumiale napisałem czy jak?
14 sty 17:56
Draghan: Nie, po prostu się nie znam na tym.
14 sty 18:03
Mila:
Wektory z płaszyzny π są prostopadłe do wektora normalnego n→=[−2,3,−5]
Można to zrobić tak:
u→=[x,y,0] przyjmujesz trzecią wsp. jako równą 0.
iloczyn skalarny n→ i u→ jest równy 0⇔
n→ o u→ =0⇔
−2x+3y+5*0=0 równanie z dwiema niewiadomymi ma nieskończenie wiele rozwiązań
−2x+3y=0 za y obieram np. 2
−2x+3*2=0
x=3
u→=[3,2,0]
===========
v→=[0,y,z] teraz x=0
n→=[−2,3,−5]
n→ o v→ =0⇔
0*(−2)+3y−5z=0
3y−5z=0 dla z=3 mamy
3y−5*3=0
3y=15
y=5
v=[0,5,3]
=========
Możesz też i naczej wyznaczyc te dwa wektory, ale to chyba najprościej.
Wybrac dwa różne punkty A i B ∊π, a następnie utworzyć wektory:
PA→i PB→. (sprawdzić ,czy P,A,B nie są współliniowe.)
14 sty 18:06
Mila:
Inaczej.
14 sty 18:08
kyrtap: dzięki Milu jesteś nieoceniona

brnę dalej z materiałem a tylko dwa tyg
14 sty 18:09
PW: Po prostu liczyli iloczyn skalarny wektora n→ z jakimś "tworzonym w rozumie" − tak, żeby
iloczyn był zerem, np.
[−2,3,−5] • [3,2,0] = 0
− myśleli tak, żeby iloczyn dwóch pierwszych współrzędnych dał liczbę przeciwną do iloczynu
dwóch następnych (w sumie zero, a trzecią współrzędną wzięli 0, żeby się nie męczyć). Sprawdź
jak myśleli z drugim wektorem..
14 sty 18:12
PW: O, przepraszam, znowu nie odświeżyłem w porę i dubluję w pewnym sensie wypowiedź Mili
14 sty 18:14
kyrtap: PW pozdrawiam
14 sty 18:16
kyrtap: a jeszcze mam pytanie z tym podstawianiem wektorów do równania parametrycznego płaszczyzny czy
przy t i s muszą stać w jakimś porządku czy dowolnie
14 sty 18:24
kyrtap:
14 sty 18:34
Mila:
x=x0+3s+0t
y=y0+2s+5t
z=z0+0s+3t
albo
x=x0+0t+3s
y=y0+5t+2s
z=z0+3t+0s
14 sty 18:38
kyrtap: czyli bez różnicy
14 sty 18:42
kyrtap:
14 sty 19:03
Mila:
Jak widzisz, chyba, że estetyczne względy.
14 sty 19:20