,
słaby: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozwiązaniem nierówności log |
| (x−2) < 2log |
| (x−4) jest zbiór? |
| to |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
podstawa
14 sty 17:06
Eve: x−2<(x−4)2, zapisz założenia
rozwiąz
14 sty 17:13
Janek191:
1. Wyznacz dziedzinę nierówności :
x − 2 > 0 i x − 4 > 0
2.
log
13 ( x − 2) < log
13 ( x − 4)
2
| | 1 | |
x − 2 > ( x − 4)2 , bo |
| ∊ ( 0 ; 1) |
| | 3 | |
Rozwiąż nierówność kwadratową z uwzględnieniem dziedziny
14 sty 17:16
5-latek: Najpierw zalozenia x−2>0 to x> ... i x−4>0 to x>.... i czesc wspolna tego
Zapiszmy to tak log
1/3(x−2)−2log
1/3(x−4)<0
log
1/3(x−2)−log
1/3(x−4)
2<0 0=log
1/31
log
1/3(x−2)−log
1/3(x−4)
2<log
1/31
| | x−2 | |
log1/3 |
| <log1/31−opuszczamy logarytmy (uwaga na podstawe logarytmu |
| | (x−4)2 | |
| x−2 | |
| >1 a to juz licz sam i naprawde zapoznaj sie ze wzorami |
| (x−4)2 | |
Po rozwazzniu nierownosci sprawdzasz rozwiazania z dziedzina
14 sty 17:23
słaby: wychodzi mi x=3 i x=6 a skoro x>4 to x∊(4,6) ?
14 sty 17:28
słaby: czemu przy opuszczaniu logarytmu zmienia się znak równości?
14 sty 17:35
Draghan: Ponieważ dla podstawy logarytmu mniejszej od 1, funkcja logarytmiczna jest malejąca.
14 sty 17:36
słaby: jeśli rozpisze to do takiej postaci x−2>x2−8x+16 to po której stronie rozwiązywać równanie
kwadratowe?
14 sty 17:40
Draghan: 1. Nierówność kwadratową.

2. Musisz przenieść wszyściutko na jedną stronę, dzięki czemu po jednej stronie zostanie Ci
trójmian kwadratowy, a po drugiej zero i będziesz mógł liczyć miejsca zerowe.
14 sty 17:42
5-latek: A napisz mi jak jest postac rownania kwadratowego ?
14 sty 17:43
słaby: ale nie ma znaczenia na którą stronę przeniosę?
14 sty 17:43
Draghan: Ewentualnie możesz narysować wykresy funkcji f(x) = x−2 i g(x) = x2 − 8x + 16 i z rysunku
odczytać rozwiązanie.
14 sty 17:44
słaby: x1=3, x2=6 x>2 i x>4 czyli x∊(4,6) tak?
14 sty 17:50