trygonometria
lila: Niech a ∊(−1;1). Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k:
a)suma rozwiązań równania cosx=a należących do przedziału (−kπ;kπ) jest równa zero.
Wiem, że tak jest − funkcja cosx jest funkcja parzystą, ale nie wiem jak to udowodnić
14 sty 17:03
5-latek: Lilu ze wzoru trzeba udowonic czyli f(x)= f(−x)
14 sty 17:08
lila: A mogłabym prosić o rozpisanie tego?
14 sty 17:10
PW: "Rozpisanie" czego? Przecież 5−latek napisał, i sama wiesz:
Jeżeli
(1) cosx = a, to również cos(−x) = a
− mamy dwa rozwiązania, są to liczby x i −x, których suma jest zerem.
Ile by nie było liczb x, dla których cosx = a (wcale nie musimy tych rozwiązań wskazywać),
zawsze są dwa rozwiązania symetryczne: x oraz −x, których suma jest zerem. Przedział, na
którym rozważamy problem też jest symetryczny względem zera, więc (1) ma miejsce dla każdego
rozwiązania.
14 sty 17:25