Równanie
Pati: Proszę o pomoc

Rozwiąż równanie
2* 2
2*2
3*...*2
n = 32
8−n
21 lis 21:26
marektg: 2*22*23*...*2n= (25)8−n
2*22*23*...*2n= 240−5n
1+2+3+...+n=40−5n
12*(1+n)n = 40−5n
12n + 12n2 = 40−5n
12n2 + 512n − 40 =0
Δ = 1214 + 80 = 11014
√Δ = 1012
n1 = −5,5−10,51= −16
n2 = −5,5+10,51= 5
n=5
21 lis 21:51
ula: 2
1+2+...+n=2
5(8−n)
1+2+.....+n=6(8−n)
| | 1+n | |
suma ciągu artm. |
| *n=5(8−n)
|
| | 2 | |
n
2+11n−80=0
Δ=441
pΔ= ±21
n
1/2= n
1=−
322 − jest ujemny a n>0 wiec nie należy do rozwiązania
n
2=5 → n=5
21 lis 22:00