1) W kulę o promieniu R=16 cm wpisano stożek. Oblicz pole powierzchni całkowitej
trgv: 1) W kulę o promieniu R=16 cm wpisano stożek. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, jeżeli
środek kuli znajduje się w podstawie stożka.
2) Oblicz objętość kuli opisanej na graniastosłupie prostym o wysokości 20 cm, którego podstawa
jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych długości 12 i 16 cm.
3) Oblicz promień kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokątny, jeżeli jego podstawą jest
ściana sześcianu o krawędzi długości 8 dm, a wierzchołkiem − punkt przecięcia przekątnych
sześcianu.
4) Oblicz pole powierzchni kuli opisanej na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, jeżeli
krawędź podstawy jest równa 10 cm, a krawędź boczna − 5√3 cm
14 sty 16:36
dero2005:

R = 16
h = r = R = 16
l =
√r2 + h2 = 16
√2
P
c = πr(r+l) =
14 sty 17:57
dero2005:

a = 12
b = 16
h = 20
c =
√a2 + b2 = 20
R =
√r2 + (h2)2 = 10
√2
S = 4πR
2 =
14 sty 18:09
14 sty 18:10