logarytmy
słaby: Rozwiązaniem nierówności log2 2x ≥1 jest zbiór?
14 sty 16:12
Janek191:
x > 0 i 1 = log2 2
Odp. < 1 ; + ∞ )
================
14 sty 16:21
Eve: 1 = log2?
14 sty 16:21
słaby: czyli Janek191 ma dobrze ,czy źle?
14 sty 16:26
Eve: a jesli 2x≥2, to x?
14 sty 16:30
słaby: x≥1 tylko czemu 2x≥2
14 sty 16:33
Draghan:
Skoro 1 = log
2Y → log
2 2x ≥ log
2Y
Kiedy mamy podstawy logarytmu identyczne, możemy porównać argumenty, pamiętając o ewentualnej
zmianie znaku nierówności.
Więc... 2x ≥ Y
Pytanie tylko, ile to Y?
14 sty 16:33
5-latek: Mozesz tez defincji logarytmu przy zalozeniu ze x>0 2x≥21 to 2x≥2 to x≥....
i napisz odpowiedz
14 sty 16:33
5-latek: Gdzies sie podziewal
Draghan
14 sty 16:36
słaby: czyli x≥1 i wtedy <1,+∞) dobrze?
14 sty 16:36
5-latek: Dobrze ale powiedz czy wiesz dlaczego napisalem 2x=21?
14 sty 16:38
5-latek: tzn 2x≥21 mialo byc
14 sty 16:40
słaby: ze wzoru logab=x wtedy ax=b
14 sty 16:44
anusia:
1=log przy podstawie 2 z 2 , log 2x≥log 2, porównujemy liczby logarytmowane .
2 2
Nie zmieniamy znaku nierówności −funkcja rosnąca.Podstawa 2>1
2x≥2 ,x≥1 i D .x>0 ,x≥1∊D
14 sty 16:44
5-latek: tak wlasnie z tego wzoru tylko przy nierownosciach pamietaj o tym co napisala kolezanka wyzej
14 sty 16:47
Draghan: Witaj,
5−latek.

Nie myślałem, że ktoś mnie będzie pamiętał.

Wróciłem do Polski na
poprawienie maturki (nie dane mi było poprawić, taki los). A później nie miałem czasu, żeby
posiedzieć w Internecie. Teraz studiuję, aczkolwiek nie to, co bym chciał.
14 sty 16:48
5-latek: Tak czasami bywa . Ale my nie przejmujemy sie tym i idziemy do przodu.
14 sty 16:51
Draghan: Oczywiście.

Spróbuję znów za rok.

Bo jakoś nie mam przekonania do mojego obecnego
kierunku studiów, a wiadomo, że czego się nie lubi, do tego się nie przykłada serca...
A co u Ciebie?

Widzę, że rozwiązujesz zadanka z geometrii. Przerabiasz jakiś zbiór teraz?
14 sty 17:16