brak pomysłu na całkę :(
Koszykarz: Brak pomysłu na całkę:
14 sty 16:01
Eve: x4=t2⇒x2=t i x=√t
14 sty 16:06
Koszykarz: To mam teraz pomysł, żeby funkcję całkowaną pomnożyć przez x/x a potem podstawić: t=x
2. Dobry
pomysł ?
14 sty 16:16
Eve: no i zainspirowałam

może
14 sty 16:21
Koszykarz: Nie, to nie jest dobry pomysł. Może ktoś inny ma tu jakieś pomysły ?
14 sty 16:29
Eve: je doszłam do sumy 3 prostych całek, ale jak uważasz to za zły pomysł, trudno
14 sty 16:33
ICSP: | | x4 * x | |
= sgn(x) ∫ |
| dx |
| | √x2 − 1 | |
Podstawienie t = x
2 − 1
14 sty 16:33
Koszykarz: co znaczy sgn(x) ?
14 sty 16:41
ICSP: Nie mieliście jej na zajęciach ? W takim razie rób metodą Eve
14 sty 16:45
Koszykarz: Nie mieliśmy tego. W takim razie spróbuję jeszcze raz podstawienia t=x2.
14 sty 16:49
Koszykarz: szczerze powiedziawszy podstawienie za t nic mi nie upraszcza, może robię to błędnie.
t=x
2; 1dt = 2dx
dziwnie to wygląda, u góry jest t
(3/2)
14 sty 16:57
Koszykarz: 1dt=2xdx
14 sty 17:00