Pochodna i styczna
January: | | x − 8 | |
W jakim punkcie styczna do krzywej y= |
| tworzy z osią OX kąt 45? |
| | x+1 | |
Proszę o pomoc i wyjasnienie
14 sty 15:32
J:
..dla którego: f'(x) = 1
14 sty 15:34
J:
| | (x+1) − (x−8) | | 9 | |
f'(x) = |
| = |
| ... i przyrównaj do 1 |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
14 sty 15:37
January: ok dzięki
a jak będzie wyglądał wykres?
14 sty 15:38
J:
(x+1)2 = 9 ⇔ x + 1 = 3 lub x +1 = − 3
14 sty 15:39
J:
| | x + 1 − 9 | | 9 | | −9 | |
f(x) = |
| = − |
| + 1 ..hiperbola |
|
|
| | x+1 | | x +1 | | x | |
przesunięta o wektor v = [ −1,1]
14 sty 15:41
January: a nie powinno być tak
x
2+2x+1=9
x
2+2x−8=0
Δ=4+32=36
x=−4 v x=2
14 sty 15:42
J:
popatrz na post 15:39 ... x = 2 lub x = − 4
14 sty 15:48
January: a no tak, źle spojrzałem
14 sty 15:49