Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
Freyja: mam daną funkcję:
f(x) = lnx + 1lnx , x>0, x≠1
należy określić przedziały monotoniczności i znaleźć ekstrema funkcji. Wyprowadziłam sobie
pochodną pierwszego rzędu:
f'(x) = ln2x−1xln2x
I tu pojawia się mój problem − mianownik jest zawsze dodatni (kwadrat logarytmu zawsze dodatki,
x dodatni z założenia (dziedzina). Mam więc równanie:
ln2x−1 = 0 ⇔ lnx=1 ⇔ x=e
dla x>e funkcja jest rosnąca, dla x<e malejąca.
I teraz tak: sprawdziłam sobie to w wolframie i wolfram twierdzi, że jest jeszcze jedno
rozwiązanie, 1e. I teraz nie mam pojęcia co z tym faktem zrobić? Nie mam pojęcia jak
dojśc do takiego rozwiązania, pomoże ktoś?
14 sty 15:14
Freyja: Dobra, nieaktualne, już sama znalazłam błąd
14 sty 15:15