matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę nieoznaczoną
ade23:
2x+1
∫
dx
(x−1)(x
2
+2)
14 sty 15:08
J:
..rozkład na ułamki proste ...
14 sty 15:09
ICSP:
Rozkład na ułamki proste.
14 sty 15:09
Dawid:
2x+1
∫
=...
(x−1)(x
2
+2)
2x+1
A
Bx+C
=
+
/*(x−1)(x
2
+2)
(x−1)(x
2
+2)
x+1
x
2
+2
2x+1=A(x
2
+2)+(Bx+C)(x+1) 2x+1=Ax
2
+2A+Bx
2
+Bx+Cx+C 2x+1=x
2
(A+B)+x(B+C)+2A+C
⎧
A+B=0
⎨
B+C=2
⎩
2A+C=1
...
1
A=−
3
1
B=
3
1
C=
5
1
−
3
1
1
x+
3
5
...=∫
dx+∫
dx=...
x+1
x
2
+2
14 sty 15:45