Funkcja wymierna
colki: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (m∊R), dla których dziedziną funkcji wymiernej
| | 1 | |
W(x) = |
| jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. |
| | mx4+(m+1)x2+2(m+1) | |
Mam problem, ponieważ moje rozwiązanie jest niekompletne. Powinno wyjść m∊(−
∞,−1)∪[0,
∞), a mnie
brakuje kilku m

. Proszę o pomoc. Może zgubiłam jakieś warunki?
Rozwiązałam tak:
mx
4+(m+1)x
2+2(m+1)≠0 ; x
2=t, t≥0
mt
2+(m+1)t+2(m+1)≠0
1) liniowa, czyli m=0
t+3≠0 ⇒ tozsamość
2) kwadratowa, czyli m≠0
założenia: Δ<0
Δ=(m+1)
2−8(m
2+m)=−7m
2−6m+1<0
Δ
m=64
√Δ=8
m
1=1/7
m
2=−1
m∊(−
∞,−1)∪(1/7,
∞)
Czyli ostateczny wynik otrzymałam:
m∊(−
∞,−1)∪(1/7,
∞)∪{0}
14 sty 15:02
Eve: jesli dobrze widzę, to znalazłaś m dla t, czyli dla x2, a masz znaleźć dla x
14 sty 15:11
colki: A mogłabym poprosić o podpowiedź a'propo tego jak się do tego zabrać?
14 sty 15:20
Mila:
Lub
2)
| | 1 | |
Sprawdź jakie są rozwiązania dla m=−1 i m= |
| |
| | 7 | |
3) Rozważ jeszcze warunki:
Δ>0 i obydwa pierwiastki W(t)=mt
2+(m+1)t+2(m+1) są ujemne.
14 sty 15:52
colki: No w sumie racja nie istnieje pierwiastek rzeczywisty z liczby ujemnej. Dzięki już ogarniam!
14 sty 16:15
Mila:
14 sty 16:52