matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Pati:
Rozwiąż równanie 2* 2
2
*2
3
*...*2
n
= 32
8
−
n
21 lis 20:40
Basia:
32=2
5
2
1+2+3+...+n
= (2
5
)
8−n
1+2+3+...+n = U{n(n+1){2}
n(n+1)
2
=2
5(8−n)
2
U{n(n+1){2} = 5(8−n) /*2 n(n+1) = 10(8−n) n
2
+n = 80−10n n
2
+11n−80=0 Δ i pierwiastki pamiętaj, że n jest liczbą naturalną i n≥1
22 lis 00:07