układ równań
rysek: Ile rozwiązań ma taki układ równań 2x−3y+1=0
−8x+6y−2=0?
14 sty 14:00
5-latek: 2x−3y=−1
−8x+6y=2
Rozwiaz ten uklad metotoda wyznacznikowa
14 sty 14:03
rysek: tzn. jak?
14 sty 14:06
J:
...albo pomnóż pierwsze przez 2 i dodaj stronami...
14 sty 14:10
5-latek:

Albo sposob geometryczmy
| | 2 | |
2x−3y=−1 to −3y=−1−2x to 3y=1+2x to y= y={1}{3}+ |
| x |
| | 3 | |
Widzoszz ile jest rozwiazan ?
14 sty 14:10
5-latek: Witaj
J 
Jak CI poszedl sprawdzian
14 sty 14:11
rysek: wychodzi mi x=−1/4 y=1/6?
14 sty 14:26
J:
x .. dobrze , y ... źle ...
14 sty 14:29
J:
sprawdzian ... nie ma jeszcze wyników,ale jestem dobrej myśli ...
14 sty 14:30
rysek: czyżby y=0
14 sty 14:32
J:
tak...
14 sty 14:34
rysek: czyli układ równań ma 1 rozwiązanie?
14 sty 14:35
J:
tak
14 sty 14:40
rysek: a jeśli zamiast 2x było by 4x w pierwszej linijce to wtedy brak rozwiązań?
14 sty 14:48
J:
nie .. nieskończenie wiele rozwiązań ... układ nieoznaczony ..
14 sty 14:49
rysek: a kiedy nie ma rozwiązania?
14 sty 14:50
J:
wystarczy ,że w tym przykładzie pierwsze równanie będzie np: 4x − 3y + 2
14 sty 14:55
rysek : Dzięki
14 sty 15:00