matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna cząstkowa
Dzidek:
Mógłby ktoś sprawdzić czy poniższa pochodna cząstkowa jest dobrze obliczona?
x+y
z(x,y) = 1−(
)
xy
http://www.matematyka.pl/latexrender/pictures/a/3/a381a399735f2ef53d5f4eefe9cd2a00.png
14 sty 13:25
J:
1
1
z(x,y) = 1 −
−
y
x
1
z'
x
=
x
2
1
z'
y
=
y
2
14 sty 13:32
Dzidek:
Myślałem, że to ja zgłupiałem. Czyli jednak dobrze to liczyłem : ). Dzięki.
14 sty 13:32