nie wiem jak poradzić sobie z tym sinusem
Aga: rozwiąż równanie
| | π | | π | | π | |
−1 + 2(−sin(x + |
| )) + 2(1 + sin(x + |
| )) − 2sin(x + |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 sty 12:33
J:
| | π | |
podstaw: t = sin(x+ |
| ) .. i uprość to wyrażenie .. |
| | 3 | |
14 sty 12:36
14 sty 12:41
Aga: tak? ale co dalej ?
14 sty 12:42
J:
a gdzie był znak " = " ?
14 sty 12:45
Aga: to wyrazenie ma być równe 0.
wyszło mi 1 + 2t = 0
14 sty 12:47
J:
..to policz jeszcze raz ...
14 sty 12:49
Aga: cały czass to samo mi wychodzi..
−1−2t −(−2(1+t) −2t ) = 0
−1 − 2t −(−2 −2t −2t) = 0
−1 −2t + 2+2t +2t =0
1 + 2t =0
2t= −1
14 sty 13:47
Aga: wiec co jest żle?
14 sty 13:47
J:
= −1 + 2(−t) + 2(1 + t) − 2t = ...?
14 sty 13:50
Aga: ale tam jest minus przed calym nawiasem
14 sty 13:54
J:
..ja widzę wyraźnie : − 1 + 2(−sin ..
14 sty 13:56