Nierówności
egon: Rozwiązaniem nierówności log(13)(x−2) <2log(13) (x−4) jest zbiór?
14 sty 11:03
J:
1) założenia
2) rozwiąż nierówność: (x−2) > (x−4)2
14 sty 11:07
egon: 1)x>2 i x>4
2) x1=3 i x2=6 , czyli zbiorem będzie x∊(4,+∞) dobrze?
14 sty 11:17
J:
..zastanów się .... kiedy: (x−2) > (x−4)2 skoro miejsca zerowe to x = 3 i x = 6
14 sty 11:23
egon: x∊(4,6) ?
14 sty 11:24
J:
x ∊ (3,6) .. i teraz połącz to założeniami ...
14 sty 11:34
egon: nie rozumiem
14 sty 11:42
J:
jeśli post 11:24 to rozwiązanie zadania ...to OK..
14 sty 11:44
egon: no tak, bo już myślałem,że to jest źle
14 sty 11:46