granica funkcji
Sara: Oblicz granicę funkcji: (1+5x)x+1, gdzie x dazy do nieskonczonosci. Z gory dziekuje za
pomoc
14 sty 09:40
J:
5
x+1
= lim[(1+
)x]K ... gdzie K =
x
x
x+1
= lim (e5)K = e5 .... bo lim
= 1
x
14 sty 09:53
Sara: Nie da się tego rozwiązać w inaczej? Niestety takiego sposobu noe uzywalismy na zajeciach i
jest on dla mnie niejasny i nauczyciel moze sie przyczepic skad to wzielam
14 sty 09:57
PW: Ale to, że
5
(1+
)x → e5
x
5
wiesz? Mamy tu iloczyn właśnie takiego wyrażenia i wyrażenia (1+