oblicz v i pc kuli opisanej i wpisanej w stozek
la21: pprosze pomocy : oblicz V i Pc kuli opisanej i wpisanej na stozku ,ktorego przekroj osiowy jest
trojkatem rownobocznym oboku a= 16cm
21 lis 20:11
Bogdan:
Mamy tu do czynienia z okręgiem opisanym na trójkącie równobocznym i z okręgiem wpisanym
w ten trójkąt.
a − długość boku trójkąta równobocznego,
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny.
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3, r = |
| a√3, |
| | 3 | | 6 | |
Wzór na objętość kuli na pewno znasz.
21 lis 22:12