matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Nooo:
Pochodna z f(x)=x*log
x
2. To będzie f'(x)=log
x
2+x*1/(2lnx)? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!
14 sty 01:17
Janek191:
1
log
x
2 =
log
2
x
14 sty 08:11
J:
ln2
f(x) = x*
lnx
1
lnx − x
x
lnx−1
f'(x) = ln2*
= ln2*
ln
2
x
ln
2
x
14 sty 08:20