Ekstrema. Potrzebna pomoc.
Nooo: Proszę o pomoc. f(x)= (x2−2x)lnx−(3/2)*x2+4x
f'(x)=0 dla x=1 i x=1/e
Tylko nie wiem jak rozwiązać f'(x)>0 i f'(x)<0, żeby sprawdzić gdzie jest ekstremum.
Pozdrawiam.
14 sty 01:08
J:
f'(x) = 2(x−1)(lnx−1)
pochodna zeruje sie dla : x = 1 lub x = e
dla: 0 < x < 1 f'(x) > 0 dla: 1 < x < e f'(x) > 0 .... brak ekstremeum
dla: 1 < x < e f'(x) > 0 dla: x > e f'(x) > 0 ..... brak ekstremum
funkcja nie posiada ekstremów lokalnych ...
14 sty 08:39
Nooo: Dlaczego zapisałeś:
dla: 0 < x < 1 f'(x) > 0 dla: 1 < x < e f'(x) > 0 .... brak ekstremeum
dla: 1 < x < e f'(x) > 0 dla: x > e f'(x) > 0
? Nie rozumiem tego. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam
16 sty 08:03
J:
Aby w punkcie istniało ekstremum lokalne, pochodna musi zmieniać znak w tym punkcie..
Zauważ,ze tutaj pochodna nie zmienia znaku w tych punktach..
16 sty 08:11
J:
sorry .. teraz widzę,że źle policzyłem pochodną .... zaraz napiszę ...
16 sty 08:19
J:
| | 1 | |
prawidłowa pochodna: f'(x) = 1(x−1)ln(xe) ... i miejsca zerowe: x =1 lub x = |
|
|
| | e | |
16 sty 08:25
J:
(1,+∞) f'(x) > 0
| | 1 | |
... funkcja posiada maksimum, dla x = |
| oraz minimum dla x = 1 ... |
| | e | |
16 sty 08:31
Noo: Dzięki za zainteresowanie. Tylko dlaczego takie jest rozwiązanie? Możesz to wytłumaczyć?
20 sty 22:17