ciąg arytmetyczny i geometryczny
lolek: Ciąg arytmetyczny i geometryczny, zamiana ułamka okresowego na ułamek zwykły:
1) Danę są liczby: −3,x,y,27. Trzy pierwsze tworzą ciąg arytmetyczny,a trzy ostatnie − ciąg
geometryczny. Oblicz x i y.
2) W salonie samochodowym nowe auto kosztuje 72 342 zł. Od chwili, gdy samochód po zakupie
wyjeżdża z salonu, jego wartość systematycznie maleje. Po każdym roku eksploatacji cena spada
przeciętnie do 80% ceny poprzedniej. Po ilu latach cena tego samochodu spadnie o ponad 30 000
zł?
3) Zamień ułamek okresowy na ułamek zwykły:
a) 0,(126)
b) 3,02(45)
14 sty 00:10
Bogdan:
1) 2x = y − 3 i y2 = 27x rozwiąż ten układ równań
14 sty 01:06
Janek191:
3)
a ) 0,(126) = 0,126 + 0,000 126 + 0,000 000 126 + ....
a
1 = 0,126
q = 0,001
więc
| | a1 | | 0,126 | | 0,126 | | 126 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − 0,001 | | 0,999 | | 999 | |
więc
14 sty 08:15
Janek191:
b) 3,02(45) = 3,02 + 0,00(45)
0,00(45) = 0,0045 + 0,000 045 + 0,000 000 45 + ...
więc
a
1 = 0,0045
q = 0,01
czyli
| | a1 | | 0,0045 | | 0,0045 | | 45 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − 0,01 | | 0,99 | | 9900 | |
zatem
| | 45 | | 2 | | 45 | |
3,02(45) = 3,02 + |
| = 3 + |
| + |
| = |
| | 9 900 | | 100 | | 9 900 | |
| | 198 | | 45 | | 243 | | 243 | |
= 3 + |
| + |
| = 3 + |
| = 3 |
| |
| | 9 900 | | 9 900 | | 9 900 | | 9 900 | |
14 sty 08:21