Napisz wzór funkcji...
SłoTki17: Napisz wzór funkcji linniowej w postaci y=ax+b o której wiadomo że:
a)rzędna punktu przecięcia jej wykresu z osią y jest równa 4, a odcięta punktu przecięcia z
osią x jest równa 2.
b) do jej wykresu należą punkty A i B, takie że A=(−5, √5) B=( −√5 , 5)
21 lis 19:42
annnnn: ale nie zbij mnie jak będzie źle

w punkcie a) podstaw do wzoru liczby za x i y w układ równań
0=2a+b
4=b
0=2a+4
2a=−4
a=−2
wzór : y=−2x+4
21 lis 20:07
Bogdan:

a) y = −2x + 4
| | 5 − √5 | |
b) y = ax + b, a= |
| = 1, y = (x + 5) + √5 ⇒ y = x + 5 + √5 |
| | −√5 + 5 | |
21 lis 20:13
makintosz: wydaje mi sie ze a jest dobrze a co do b to nie mam pojęcia
22 lis 22:17
Godzio: Bogdan robi to w głowie

więc jak nie wiesz jak to tworzysz układ równan
√5=−5a+b
5=−
√5a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√5−5=−5a+
√5a
−
√5+5=a(5−
√5
a=1 a dalej podstawiasz obliczasz b i masz funkcje
22 lis 22:31
Bogdan:
Dobry wieczór.
Zawsze najpierw rozwiązanie zadania pojawia się w głowie, dopiero potem w postaci tekstu.
Jeśli dane są 2 punkty prostej: A(x
1, y
1), B(x
2, y
2), to można skorzystać z gotowego
wzoru prostej:
y = a(x − x0) + y0,
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
gdzie: a = |
| względnie a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
oraz (x
0, y
0) to jeden z punktów: A albo B.
Tak właśnie rozwiązałem zadanie b).
Witam zespół
ABBA
22 lis 23:40
AROB: Witaj długo nie widziany, a tak potrzebny
Bogdanie i reszta
ABBY.
22 lis 23:46