Badanie przebiegu funkcji
Smaug: Witam. Mam funkcję y=x+ln(x)/x z którą mam problem. Mam policzoną dziedzinę x>0, granicę x−>+∞
wynoszącą +∞ oraz x−>0+ wynoszącą −∞. Z pierwszej pochodnej wychodzi mi że funkcja jest cały
czas rosnąca, a z drugiej że w przedziale (0; e3/2) jest wklęsła a powyżej e(3/2) wypukła.
Obliczyłem także asymptotę ukośną x=y i tu pojawia się mój problem, gdyż wychodzi mi że wykres
przecina tą asymptotę w p(1,1) i nie pasuje mi też wypukłość tej funkcji. Mógłby mi ktoś pomóc
znaleźć mój błąd? Czy wykres może przeciąć tą asymptotę i dążyć do niej ,,ponad" nią?
14 sty 00:00
Janek191:
Wszystko jest dobrze

Funkcja f najpierw jest wklęsła( pod prostą y = x), a później
wypukła ( nad prostą y = x) − orientacyjnie.
Trzeba jeszcze dokładnie policzyć punkt przegięcia.
Na wykresie tej funkcji wszystko widać
14 sty 08:06
Smaug:

@Janek191 Dzięki za odpowiedź.
pp wynosi x=e
(3/2). Próbowałem w wolframie czy googlu narysować ją, ale nie widzę dokładnie
tego zachowania, może ona tak wyglądać? (oczywiście pomijając moje umiejętności rysownicze).
Jeżeli tak, to od czego zależy czy funkcja może przeciąć asymptotę ukośną czy nie?
14 sty 15:07