Całka oznaczona
Nortix: Mam problem z dwoma całkami oznaczonymi. Ma ktoś czas i chęci aby mi w nich pomóc? Wiem, że są
to całki rozbieżne ale podczas liczenia mam wrażenie, że wychodzą mi bzdury.
1.
od −1 do 0 z 1/(x2+5x+4)
2.
od 1 co −2 z 1/x2+x−2
13 sty 23:30
Godzio:
x
2 + 5x + 4 = (x + 1)(x + 4)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * ( |
| − |
| ) |
| (x + 1)(x + 3) | | 2 | | x + 1 | | x + 3 | |
| | 1 | |
∫−10 |
| dx = ln|x + 1| |−10 = ln1 − ln0+ = ∞ |
| | x + 1 | |
formalnie piszemy z granicą, nieco skróciłem,
13 sty 23:37