ułamki
hania: pomocy ułamki
licznik to 2 do 1/3 *(1/2)do−2/3 *(1/4)−1/4
mianownik 4 do−1*√8łamki
21 lis 19:33
ak1: | 21/3*(12)−2/3*(14)−1/4 | |
|
|
| 4−1*23 | |
przy mnożeniu potęg o jednakowych podstawach wykładniki dodajemy − licz dalej
21 lis 20:14
hania: nie wiem licznik to8i 1i 1/3 z ułamka mianownik 4 ale skąd te dwójki wszystkie
21 lis 20:50
ak1: No dobra te dwójki w liczniku :
21/3 przepisane
(12)−2/3 wzór (ab)−x = (ba)x x to nasze −2/3
(14)−1/4 ten sam wzór tylko 4 zapisz jako 22
(14)−1/4 = 41/4 = (2*2)1/4 = 21/4*21/4 = 22/4 = 21/2
w liczniku masz 24/3 dodaj tylko wykładnili podstawa zostaje bez zmiam
21 lis 21:16
ak1: Mianownik to 4−1*√8łamki co to jest?
21 lis 21:20
ak1: Jeżeli to4−1*√8 to będzie 4−1*√2*4 = (2*2)−1*√2*√4 =
2−1*2−1*21/2*21
mianownik = 2−1/2
21 lis 21:30
ak1: | 24/3 | |
| = 24/3−(−1/2) = 211/6
|
| 2−1/2 | |
jeżeli czegoś nie skopalem
21 lis 21:37
ak1: A jednak skopałem − do jutra
21 lis 22:00
hania: do jutra ale więcej wiem
21 lis 22:04
ak1: | 21/3*(12)−2/3*(14)−1/4 | |
| =
|
| 4−1*√8 | |
| | 21/3*22/3*41/4 | |
= |
| =
|
| | 4−1*81/2 | |
| | 21/3*22/3*(22)1/4 | |
= |
| =
|
| | (22)−1*(23)1/2 | |
| | 21/3*22/3*21/2 | | 23/2 | |
= |
| = |
|
|
| | 2−2*23/2 | | 2−2*23/2 | |
2
3/2 skraca się i mamy
no teraz chyba już pasuje
22 lis 14:46
hania: wielkie dzięki
23 lis 14:35