funkcja
truskawka: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, wiedząc, że zbiorem wartości tej funkcji
jest przedział (−∞;4> a dla argumentów 0 oraz 6 funkcja przyjmuje wartość −5.
y=ax2 + bx +c => c=−5
funkcja jest parzysta a najdalszy punkt to 4 więc W=(−3,4) => p = −3 a q=4
ale jak teraz wyznaczyć wzór?
13 sty 23:12
Eta:

y
w= 4 i parabola ramionami do dołu
| | 0+6 | |
f(0)= −5 i f(6)= −5 ⇒ xw= |
| = 3 W(3,4) |
| | 2 | |
y= a(x−3)
2+4 i f(0)= −5
−5=a(0−3)
2+4 ⇒ 9a=−9 ⇒ a=−1
y= −(x−3)
2+4 ⇒
y= −x2+6x−5 −−− postać ogólna
13 sty 23:21