matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Adrian:
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=xe
−8x
13 sty 23:03
J:
1
f'(x) = e
−8x
− 8xe
−8x
= e
−8x
(1−
x)
8
1
dla x <
f'(x} > 0 ... i funkcja jest rosnąca
8
1
dla x >
f'(x) < 0 ....i funkcja jest malejąca
8
1
1
w punkcie x =
osiąga maksimum: f
max
=
8
8e
14 sty 09:16